Boucheron

Kuća Boucheron, čiji je osnivač Frederic Boucheron, 2018. godine je proslavila 160 godina postojanja. Najstarija juvelirnica na Place Vendome br. 26 u Parizu pripada upravo kući Boucheron i danas postoji na istoj adresi. Ubrzo nakon otvaranja 1893. godine postala je epicentar finog pariškog sveta i ljubitelja nakita. Lokaciju prodavnice izabrao je Frederik lično kao najsunčanije mesto na trgu u kojem će nakit u prodavnici imati još blistaviji izgled.

Zbog svog jedinstvenog znanja u stvaranju nakita zapanjujuće lepote, poznat po svom slobodnom stilu i neobičnim kreacijama, Boucheron  brzo stiče reputaciju. Poznato je da su kreatori Boucheron nakita često inspiraciju nalazili u prirodi, praveći jedinstveni spoj fantazije i realnosti. Iza svake kreacije stoji savršeno tehničko majstorstvo i bezgranični umetnički talenat. Jako brzo Boucheron za klijentelu dobija najbogatije i najslavnije ljude sveta. To su pre svega bili pripadnici carskih i kraljevskih porodica (car Nikolaj II,  engleska kraljica Elizabeta, egipatska kraljica Farida, maharadža od Patiale i mnogi drugi koje je Boucheron nakit očarao). Od 1860. pa narednih 40 godina veliki deo klijentele čine članovi ruske carske porodice i zbog čega Boucheron dobija dobru reputaciju na ruskom dvoru. Kasnije se slava ove juvelirske kuće pronela Holivudom, pa su se Boucheron kreacije mogle videti na mnogim filmskim divama i poznatim damama.

Saradnje sa drugim kompanijama

Boucheron je bio porodični posao, a posle smrti osnivača Frederika 1902. godine njegovi potomci preuzimaju posao. Globalniji pristup dolazi sa prodajom Boucherona švajcarskoj kompaniji za hemiju i luksuznu robu Schweizerhall 1994. godine. Boucheron je ostvario brojne kolaboracije iz kojih su kao proizvod izašle limitirane edicije pera (saradnja sa Waterman Paris), satova (saradnja sa Girard-Perregaux i MB&F), Novak torbe (kolaboracija sa Alexsander McQueen) i luksuzni mobilni telefoni (saradnja sa britanskim proizvođačem mobilnih telefona Vertu).

Boucheron danas

  1. godine kuću Boucheron je kupio Gucci group, koji ubrzo postaje vlasništvo međunarodne grupacije Kering koja poseduje luksuzne brendove poput  Yves Saint LaurentBalenciagaAlexander McQueenBottega VenetaBoucheronBrioniPomellato. Danas mrežu distribucije Boucheron kuće čine 34 prodavnice koje se nalaze širom sveta i preko 100 sertifikovanih maloprodajnih objekata, a od Boucheron proizvoda, pored nakita i satova, širom sveta se prodaju luksuzne linije naočara i mirisa.

Januara 2011. godine Boucheron potpisuje petnaestogodišnji sporazum o licenciranju, proizvodnji i distribuciji parfema i pratećih proizvoda sa Inter Parfums Inc. koji poseduje licence za kuće Burberry, Van Cleef & Arpels, Jimmy Choo, Paul Smith, Montblanc and S.T. Dupont. Taj sporazum zamenio je prethodnu licencu koju je imao L’oreal.

Prvi parfem

  1. Boucheron proslavlja 130. godišnjicu i inspirisan magičnim svetom glamuroznog trga Place Vendome, lansira svoj prvi parfem pod imenom Boucheron. Bočica ovog ženskog elegantnog mirisa je u prepoznatljivom obliku Boucheron-ovog prstena. Pred kreatorima je bio izazov, kako uhvatiti blistavost nakita i pretočiti je u bočicu. Uspeli su da mirisu daju više lica kao što ih ima blistavi dijamant. Iza otvaranja mirisnom mandarinom i cvetom narandže, nalazi se raskošno srce od belih cvetova na bazi od ambera i vanile. Predivna orijentalno cvetna kreacija je dobitnik FIFI nagrade 1989.godine.

Ubrzo nakon uspeha sa prvim parfemom, Boucheron je napravio svoj prvi muški miris Boucheron pour homme, koji je okarakterisan kao intenzivni klasični muški miris, spoj tradicije i elegancije. Kompoziciju vode savršeno kombinovane citrusne note, na koje se nadovezuju aromatične i na kraju drvene note.

Jaipur

Nakon što se porodičan biznis pretvorio u komercijalniji vid vođenja kompanije, Boucheron počinje počinje sa intenzivnijijom proizvodnjom mirisa i ređaju se parfemi kolekcije Jaipur. Inspiracija je opet nađena u neprevaziđenoj lepoti nakita, stoga je dizajn bočice rađen po istoimenoj Boucheron narukvici.

Parfums de Joaillier

  1. lansirana je kolekcija Parfums de Joaillier koju čine 4 raskošna mirisa od kojih su svi sem Miss Boucheron – Parfums de Joaillier u boji dragog kamena ametista sa ugraviranim zlatnim ili srebrnim slovima ‘’P’’ i ‘’J’’ na bočicama.

B by Boucheron

U čast 150 godina postojanja kuće i 20 godina u svetu parfema Boucheron 2008. godine u saradnji sa kućom Givaudan predstavlja ženski miris B by Boucheron. Za raskošne nabore na bočici i zeleni smaragd u sredini pokopca dizajner je inspiraciju našao u Boucheron kolekciji nakita Exquisite Confidences.

Place Vendome

Place Vendome, parfem nazvan po samom trgu na kojem se prva juvelirnica nalazila, predstavlja oličenje sopstvene filozofije Frederika Boucherona koja je glasila ‘’Naš razlog za postojanje je stvaranje emocija‘‘. To je upravo ono što ovaj orijentalno, cvetno, drveni miris budi u ljudima koji ga osete.

Quatre

  1. godine svetu je predstavljen prvi miris iz kolekcije Quatre. U saradnji sa Inter Parfums Inc. Boucheron najavljuje da će ovo biti kultni miris i da se nadaju da će cvetno voćna kompozicija privući i mlađe korisnike. Izgled čepa je replika istoimene kolekcije prstenja, narukvica i minđuša Quatre (Četiri) sastavljenog od četiri dela, a miris je zaista osvojio ženska srca širom sveta savršenom kombinacijom nota ružičastih ruža, senzualnog mošusa i nenametljivog kedra. Iste godine izlazi i muška verzija mirisa, a u narednim godinama i verzije Quatre Intense, Quatre Absolu de Nuit i Absolu de Nuit pour homme, Quatre En Rose, Quatre En Rouge.

La Collection

Boucheron danas u ponudi broji više od 50 mirisa. Ipak posebnu pažnju je privukao svojom luksuznom kolekcijom koja se sastoji iz 9 raznobojnih mirisa u spakovanih u luksuzne bočice. Kreatori su stvarali inspirisani sećanjima na lovce na dragulje koji su se sa svojih putovanja vraćali donoseći bogatstvo impresija, slika, susreta, mirisa i pejzaža. Svaki od mirisa u nazivu ima ime grada koji je inspirisao kreatore i mirisnu notu koja u njemu dominira: Ambre D’Alexandrie, Iris de Syracuse, Neroli d’Ispahan, Orange de Bahia, Oud de Carthage, Patchouli d Angkor, Santal de Kandy, Tubereuse De Madras i Vanile de Zanzibar.