Odabir pravog mirisa može u velikoj meri uticati na raspoloženje, naglasiti Vašu individualnost ili prizvati sećanja. Ovo nikako ne znači da je Vaš omiljeni parfem moguće podjednako dobro nositi i leti i zimi. Kao što određene komade odeće i pojedine rutine vezane za lepotu i modu menjamo u zavisnosti od godišnjeg doba, tako i odabir mirisa treba prilagoditi vremenu.

RAZLIKE IZMEĐU LETNJIH I ZIMSKIH MIRISA

Mirisi su u velikoj meri podložni uticaju temperature. Visoka temperatura utiče na brže isparavanje parfema i njegovo jače projektovanje na većoj razdaljini. Izbor mirisa za leto svakako treba uskladiti i sa letnjim aktivnostima kao što su boravak napolju, žurke, aktivnosti u prirodi i na plaži.
Mirisi za leto bi trebalo da budu lagani i osvežavajući. Parfemi vodenih, vazdušastih, citrusnih i laganih cvetnih nota su svakako pravi izbor tople dane. Dobrodošle su i note zelenog čaja, voćne i srednje drvene note. Nekada Vas sam izgled bočice ili pakovanja mirisa može asocirati na leto i time olakšati izbor. Kod cvetnih nota treba biti oprezan i uvek birati lagane cvetne note poput jasmina, magnolije, belog cveća, božura i frezije.

Nasuprot njima, zimski parfemi su bogatiji, topliji i jači. U sastavu ovih mirisa nalaze se bogate začinske note, orijentalne note, slatke note, note vanile i teže cvetne note poput pačulija, ukratko sve note koje bi na višim temperaturama imale preterano pojačano dejstvo.
Sama koncentracija mirisa može pomoći kod odabira istog. Parfemi i parfemske vode imaju veću koncentraciju mirisa, pa se korisnici često leti opredeljuju za laganije varijante u vidu toaletnih i kolonjskih voda.

KAKO DA VAM LETI MIRIS DUŽE TRAJE?

Mnogi poznati mirisi dostupni su na tržištu u vidu sapuna, losiona za telo, gelova za tuširanje i ulja za telo. U kombinaciji sa ovim proizvodima, Vaš miris iz iste kolekcije imaće produženo dejstvo tokom letnjih dana. Ukoliko koristite proizvode drugih mirisnih linija i proizvođača, birajte one sa neutralnim mirisima kako se ne bi ’’sukobili’’ sa mirisom koji nanosite posle.
Treba obratiti pažnju na tačke nanošenja mirisa, jer se njegovo dejstvo pojačava nanošenjem na tačke pulsiranja. Tačke pulsiranja su delovi tela na kojima se ispod kože nalazi najveći broj vena, što ih čini najtoplijim tačkama na Vašem telu, a toplota pojačava dejstvo mirisa. Te tačke su unitrašnjost zgloba ruke, uza uveta, baza vrata, unutrašnja strana lakta i iza kolena.
Ne nanosite prečesto miris, jer možete lako preterati u tome. Vaše čulo mirisa će se posle nekoliko minuta prilagoditi nanetom mirisu i može Vam se učiniti da ga više ne osećate. Prava mera u kojoj treba da osetite miris na sebi su povremeni blaži naleti, nikako konstantan miris.

KAKO ODABRATI MIRIS KOJI ODGOVARA VAŠEM KARATKERU?

Vaš miris za leto treba prilagoditi Vašem karakteru. U tome Vam mogu pomoći odgovori koje ćete dati na pitanja:

  • KOJI SU MOJI OMILJENI MIRISI I NOTE?
  • KOLIKO ČESTO PLANIRAM DA NANOSIM MIRIS (samo ujutru, više puta u toku dana, samo u specijalnim prilikama)?
  • DA LI SAM NEKO KO VOLI NOĆNI PROVOD, ŽURKE I GLAMUR ILI STIDLJIVA, KONZERVATIVNA OSOBA?
  • DA LI SAM LJUBITELJ KLASIČNIH NOTA?

Odabir mirisa je svakako stvar ukusa. Ukoliko ste verni određenom brendu, liniji ili konkretnom mirisu, imajte na umu da određene kuće često prave letnje verzije svojih najpopularnijih parfema, koristeći više laganih nota, a smanjujući korišćenje težih nota.